Aan de rand van het bos in Heverlee is er een zogenaamd “Engels kerkhof”, een militaire begraafplaats van het Brits Gemenebest (tegenwoordig: Gemenebest van Naties - Commonwealth of Nations). De resten van meer dan 1000 gesneuvelden zijn hier geborgen. Hun namen kan je lezen op de sobere, eenvormige witte stèles. Ze zijn ook opgenomen in het registerboek in een schuilgebouw aan de ingang. Vlakbij kan je op twee landkaarten de voornaamste oorlogsbewegingen in WOII bestuderen. In Heverlee werden vooral vliegeniers begraven. Ze sneuvelden niet alle in het Leuvense, maar wel in de bredere regio. Ze werden eerst elders begraven en na de oorlog hierheen verhuisd. Vanzelfsprekend is de meerderheid Brit, maar er liggen ook Canadezen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en zelfs een Zuid-Afrikaan.


De begraafplaats is een groene oase van rust en stilte, waarbij boogvormen domineren. Je komt binnen via een een pad in een cirkelvormig pleintje, aan de ingang afgeboord met een lage muur. Ook in het smeedijzeren poortje is een halve cirkel verwerkt. De graven zijn gegroepeerd in twaalf perken, die in waaiervorm aangelegd zijn. In het midden loopt een as van de toegang naar het Cross of Sacrifice dat zich aan het einde bevindt. Dit offerkruis met bronzen zwaard vind je op de meeste begraafplaatsen van het Gemenebest. Op de grotere begraafplaatsen (niet hier) is er ook een Stone of Remembrance. De afmetingen van de begraafplaats blijven in Heverlee nog beperkt, maar dit doet niets af van het indrukwekkende van de site.



Ligging: hoek Kerspelstraat en Bierbeekpleindreef, Heverlee. Altijd open.


Over de ontwikkeling van deze begraafplaats kan je meer lezen bij “historisch”. Wil je specifieke informatie, aarzel dan niet om het actieve luik te starten. Als je de zoektocht maakt, kan je na het invoeren van je antwoorden doorklikken om meer te weten te komen.