Oudste begraafplaats van Wilsele. Eén van de weinige overgebleven begraafplaatsen in groot-Leuven bij een kerk of dus een echt kerkhof (= hof bij de kerk). Uniek omdat het geen (grote) begraafplaats bij een voormalige abdijkerk is, maar een eerder kleine ommuurde ruimte bij een kerk die steeds het bedehuis van een parochie was. Op dit moment kan alleen nog in bestaande concessies begraven worden. De andere begravingen gebeuren op de nieuwe begraafplaats bij de spoorweg.

De 19e-eeuwse grafmonumenten zijn grotendeels in vervallen toestand, al brengen ze verschillende belangrijke Leuvenaars (professoren, politici, een kunstschilder, …) in herinnering. Achterin zijn erepleinen voor oud-strijders. Een deel wordt door de Commonwealth of Nations onderhouden (Britse oorlogsgraven). Verder vallen een reeks eenvormige kruisen op; ze verwijzen naar de ramp die Wilsele trof enkele maanden voor de bevrijding in WOII.

Praktisch: bij de kerk van St.-Martinus, hoofdingang via de hoek van de Pastoor Legrandstraat en de Hagelandstraat, 3012 Wilsele.